slider ontstaan

Hoe is Stoeterij Diepensteyn ontstaan?

PALM: motor voor Stoeterij Diepensteyn en het Belgisch trekpaard

Brouwerij PALM was van oorsprong een lokale brouwer van het Brabantse streekbier “Speciale Belge” onder het merk “Speciale PALM”. Toen de streekbieren in het zog van de “Flower Power”-beweging in 1968 een comeback maakten, begon de Speciale PALM aan een steile groei. Omdat het bier onbekend was in de andere Belgische provincies, startte Brouwerij PALM in 1975 een nationale publiciteitscampagne. Om de Brabantse herkomst te benadrukken werd het Brabants Trekpaard als logo toegevoegd aan het merk “Speciale PALM”. De campagneslagzin luidde: “Waar Brabant trots op is”.Het Brabants trekpaard geraakte zo onlosmakelijk verbonden met het merk Speciale PALM.


Diepensteyn als waterwinning

De steile groei van de productie noopte de brouwerij ertoe om 10 ha landbouwgrond aan te kopen als waterwinningsgebied voor het noodzakelijke brouwwater. Op die 10 ha stond de tot boerderij omgebouwde ruïne van Kasteel Diepensteyn. De donjon, alle andere gebouwen, stenen bruggen, wallen en vijvers waren verdwenen. Het verleden en de historie van Diepensteyn waren uit het collectief geheugen gegleden.

Verleden teruggeven aan het dorp

Brouwerij PALM was ondertussen van dorpsbrouwerij uitgegroeid tot een industriële aanwezigheid van 8ha naast de kerk in de dorpskern van Steenhuffel, niet zo’n gelukkige locatie. Daarom wilde PALM iets teruggeven aan de gemeenschap van Steenhuffel. Zij besloot het Domein Diepensteyn met kasteel, donjon, bijgebouwen, kasteeltuin, wallen en vijvers en het ruimere landschap volledig weder op te bouwen en in zijn oude glorie te herstellen. Zo gaf PALM het dorp Steenhuffel zijn historisch erfgoed en verleden terug.

"Zo het bier zo het paard"

Brouwerij PALM wilde ook het voortbestaan van het levend erfgoed “het Belgisch Trekpaard” ondersteunen.

Ze startte de Stoeterij Diepensteyn om het Belgisch trekpaard te fokken en het ras te verbeteren. Brouwerij PALM werd medestichtend lid van de vzw Vereniging ter bevordering van het Belgisch Trekpaard. Deze vzw wijdde zich in eerste instantie aan het herstel van de historische kleurverscheidenheid in het ras: bruin, zwart, vos, schimmel, bruinschimmel, zwartschimmel (blauw), vosschimmel.

Brouwerij PALM richtte zich op het vosse paard met witte manen, refererend aan de vosse kleur van het bier Speciale PALM met zijn witte schuimkraag.

image