slider landbouw

Landbouw

Diepensteyn nv is statutair ook landbouwexploitant en beheert +/- 35 Ha landbouwgrond waarvan 20Ha te Steenhuffel en 15Ha te Hansbeke. Naast paardenfokkerij wordt ook aan schapenfokkerij gedaan, hopteelt, grasteelt en bosbouw.

Vlaams minister van landbouw Kris Peeters op bezoek

Schapenfokkerij

Ardense voskop van uitsterven gered

Een van onze landbouwactiviteiten is het fokken van de Ardense Voskop dat een met uitsterven bedreigd schapenras is.


Lange stamboom

Eeuwenlang bevolkten voskleurige schapen de Ardense weilanden. De huidige Ardense voskop stamt af van deze Ardense schapen die kooplui vroeger meebrachten om op de malse Vlaamse weilanden vet te mesten. Herders uit Klein-Brabant, de streek rond Bornem, hielden dit schaap om paaslammeren te fokken. Uit deze restpopulatie werd de Ardense voskop opnieuw gefokt en geselecteerd.

Stoere schapen

De Ardense voskop voelt zich thuis in ruige omstandigheden. Voskoppen kunnen zowel tegen droogte als tegen nattigheid en kou. Ze kunnen perfect buiten overwinteren onder de beschutting van bomen en struiken.

De Ardense voskop heeft een gemiddelde grootte en geeft een robuuste en statige indruk. Het is een vinnig dier, wantrouwig tegenover vreemden. De kop en de poten zijn vosbruin, de wol is lichtbruin zonder vlekken.

Uitstekende smaak

De meeste rammen zijn ongehoornd, maar gehoornde exemplaren komen sporadisch voor. Het aantal gespeende lammeren is ongeveer 1,7 per ooi. Het lammeren gebeurt op eigen kracht en de bevalling verloopt vlot. Het volwassen gewicht van de ram ligt tussen 70 en 80 kg, van de ooi tussen 55 en 70 kg. Deze schapen hebben een goed slachtrendement en produceren vlees van uitstekende kwaliteit en smaak.

Intussen is de Ardense voskop opnieuw goed verspreid in Vlaanderen. Op heden is de 'Ardennais roux' zelfs het meest gehouden ras in Wallonië.

Bosexploitatie

Stoeterij Diepensteyn beschikt over 5 ha bos. Ook de populierendreven leveren hout.

Grasteelt

Stoeterij Diepensteyn heeft 25 ha grasland. Het hooi wordt geoogst voor de eigen voederwinning of voor de verkoop aan derden.

slider Grasteelt
slider Grasteelt
slider Grasteelt
slider Grasteelt
slider Grasteelt

Hopteelt

Sinds 2011 teelt stoeterij Diepensteyn hop in opdracht en voor rekening van Brouwerij PALM.

Het perceel telt 1.100 planten van de variëteit “Hallertau Mittelfrühe”, genoemd naar de regio Hallertau in Beieren. Deze hopvariëteit is een “aromahop”, die bij het bierbrouwen voornamelijk wordt gebruikt voor haar florale aromatische eigenschappen en dus uitermate geschikt is voor het “dry-hoppen” van het bier. De hopoogst wordt integraal gebruikt voor het ‘flavouren’ van PALM Hop Select en het ‘dry-hoppen’ van PALM Session IPA.

Jaarlijks worden tijdens het laatste weekend van augustus de Hopfeesten georganiseerd waarbij een 600 tal fans hopbellen manueel plukken die vervolgens ongedroogd in een “oogstbier” worden verwerkt. Na rijping en afvulling komen de plukkers ‘hun’ oogstbier proeven en krijgen een gebotteld exemplaar mee. De eigenlijke oogst gebeurt in september.

image